Ref: Complexe termal a Panticosa de MoneoBrockStudio

panticosa-ext-dia

panticosa-ext-nit

Aquests banys termals són coneguts com “Termes de Tiberi”, ja que les seves aigües eren ja apreciades en temps de l’emperador romà, i s’instal·len en la part superior de la Vall del Tena, en un magnífic paisatge pirinenc, on els cims més propers estan nevats tot al llarg de l’any.
La resposta dels arquitectes Belén Moneo y Jeff Brock és contundent i arriscada: l’edifici es recolza a la muntanya per oferir una façana sinuosa de vidre translúcid, composta en bandes, per expressar la seva condició “aquosa” embolicant els diferents esapis. El contrast amb la resta de blocs edificats és total, prenent l’edifici el protagonisme que tant el programa com el lloc li exigia.
Amb la línia corba assoleixen que un volum de proporcions considerables (8500 m2) sigui un aliat de la muntanya, que es fongui amb ella. I aquesta mateixa corba s’endinsa en les termes, en una dinàmica de recorreguts i visions creuades, que convida al visitant a explorar i no deixar de sorprendre’s.

La idea de recorregut que es descobreix, “el circuit de l’aigua”, ordena a més les estances curvilínies, totes banyades per una constant llum natural que, en moments triats de l’itinerari, busca la transparència per atrapar les increïbles vistes de l’entorn natural.
La serena construcció exterior té la seva lectura oposada a l’interior, de major exuberància material, amb mosaics i transparències a través dels vidres i alabastres. Aquesta decoració és una referència que es pren de la terma romana, que no va escatimar mitjans a l’hora d’omplir les estances d’aquests edificis públics amb ornaments i estàtues.

+info: Entrevistes amb arquitectes, promotor i constructor

panticosa-int1

panticosa-int2

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under 0 Degree in Architecture (m), 0 Studies (m)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s